Cris la Scris

De ce călătoriile cu AIESEC sunt de fapt călătorii interioare

Știi oare acele momente în care bătaile inimii sunt zgomotoase și repetitive? Iar tu simți cum după lobul urechii o rafală de vise se-avântă să gâdile subtil, calm, ființa? Și-ți creează cercei pe care nu-i vezi, dar îi simți. Sunt fiori și se ridică ușor pe gât, îți intră-n suflet. Pentru că sunt vise prezente, reale. Iar apoi să-ți lași corpul teritoriu de furnicături jucăușe? Și să auzi fin cum explodează celulele, ca niște bule, în interiorul ființei tale de atâta libertate, bucurie și tensiune? Să vezi cum izbucnesc, treptat, în acest joc dinamic? Cum evoluează, cum se transformă, și… apoi cum tac?

Ești curios?

E un proces. Interesant ce-i drept, de  expansiune, dizolvare a ființei în fericire, când corpul e prea mic să suporte vibrațiile intense.

Ăsta-i sentimentul pe care-l trăiești atunci când descoperi un teritoriu cu totul necunoscut, când ți se dezvăluie o altă cultură, și mai ales, când știi că poți aduce un impact în acest spațiu. Totul se simte atât de intens și intern! Ești tu… percepi prin toți porii. Ți se deschide o lume întreagă în fața ochilor.

Când te hotărăști să călătorești, unul dintre beneficiile care-ți trece prin minte este că ai posibilitatea să îți faci prieteni, într-un nou context. Însă ceea ce frapează când pornești într-o  călătorie AIESEC, este să observi cum această experiență creează și fundamentează o relație de prietenie cu tine însuți.

Spun despre călătoria AIESEC că este una mai degrabă interioară. Și am o serie de motive pentru care consider asta:

Descoperirea unei culturi inedite. O cultură inedită îți deschide ochii. Rămâi uimit în fața măreției unei descoperiri culturale… Te face conștient de stereotipurile mentale  în care poate ai trăit până acum și îți lărgește spectrul perceptiv. Începi să realizezi că toți suntem oameni. Indiferent de cultură, viziune, ne dorim aceleași lucruri în esență. Și mai ales… începi să realizezi că realitatea depinde de tine cum o percepi, din ce unghi.

Pași către cultivarea unui obicei din a ieși din zona de confort. Cu toții avem un moment cand ne spunem: vreau o schimbare in viața mea! Și știi că schimbarea asta, mai ales când ești acasă și bine așezat în perna confortabilă, nu se face cu una, cu două. AIESEC, prin provocările pe care ți le lansează, îți oferă contextul necesar de dezvoltare și te împinge să te avânți în nou și n-ai altceva de făcut decât să mergi în față, să descoperi și să inveți. Ești poate emoționat sau speriat la început, insă tot ce ai de făcut, indiferent de emoții, este să continui să-ți depășești limitele. Odată ce ai dat startul în acest fel, se transformă mai ușor într-un stil de viață, prin dependența creată.

Îți descoperi autenticitatea. Având parte de grade de comparație diferite, fiind observator al culturilor diferite, ai posibilitatea să înveți sa te situezi proporțional cu viața, sa fii modest si sa ai o altfel de înțelegere față de tine odată ce inveți să o ai față de oameni, să le percepi pozitiv diferențele. Este minunat să existe un spectru de culori cât mai divers, să realizezi prin propria experiență că ești unic. Mai mult de atât, trăiești pe propria piele niște lecții de viață, care te formează ca om autentic, care se acceptă pe el și începe să construiască în sine de la nivelul evolutiv care există deja. Să ai curajul să te exprimi în splendoarea ființei care ești acum și care este pregătită să evolueze.

Compasiune și acțiune. Această experiență te ghidează să aduci o transformare în viețile oamenilor cu care interacționezi, să ai compasiune și să îți desfășori cu drag activitatea, conștientizând impactul pe care-l poți aduce în comunitate și descoperind starea de fericire care te pătrunde în momentul în care dăruiești prin propriile acțiuni. În stagiu, stai la un loc cu cei din comunitate, lucrezi alături de ei și trăiești viața specifică culturii respective. Astfel devii înțelegător și acumulezi compasiune. Oamenii care au compasiune față de ceilalți și acționează pentru cei din jurul lor, sunt mai fericiți.

Întâlnești oameni cu valori similare. Șansa de a întâlni acești oameni, cu valori de bază asemănătoare in AIESEC, este foarte mare. Ai cu cine impartăși idei și îți vei dezvolta abilitățile de storytelling, pentru că ești ascultat și la rândul tău vei asculta niște povești extraordinare, fie ele de călătorie, viață sau de leadership, ce te vor inspira sa crești.

Ai momente dese de meditație. Fiind surprins peste tot de schimbare, nou, ai un dialog cu tine mai intens, îți pui intrebări multe și tragi concluzii semnificative, care se vor concretiza într-o filosofie de viață. Te lași pătruns de imensitatea lumii care există, o îmbrățișezi și-ți lași ființa să se dizolve.

Începi să-ți aprofundezi propria cultura. Prin interacțiunea cu noi culturi, îți dai seama ce impact are mediul asupra oamenilor și realizezi necesitatea cunoașterii propriilor rădăcini asupra ta. Mai mult de atât, prin termeni de comparație și prin analiza cu celelalte culturi, începi să te raportezi altfel la propria ta cultură și la acceptarea profundă a acesteia, chiar extragerea resurselor necesare din aceasta pentru dezvoltarea ta personală și spirituală.

Câștigarea independenței personale si oportunitatea de a cultiva iubirea necondiționată față de viață și oameni. Călătorind trăiești un ritm alert. Cunoști mulți oameni, legi prietenii, aduni amintiri în locuri minunate, te distrezi, însă dincolo de asta, toate se finalizează cu îmbrățișări și în  aer cu miros de “la revedere”, pe care parcă-l intuiai, cu teamă. Se schimbă locuri, se schimbă oameni. Se repetă un anumit ciclu al schimbării, și tot ceea ce rămâne în esență, este tu cu tine însuți, și cu povești. Pe care doar tu le știi în întregime. Oricât ai încerca să le împărtășești, doar tu știi versiunea totală. Această situație te cheamă spre învățarea detașării și către a te bucura de viață și oameni în fiecare moment, în profunzime.

 

Călătoria cu AIESEC este o adevarată călătorie interioară. Explorează, provoacă-te și iubește!

adauga raspuns