Cris la Scris

Part of day 2. Jurnal de Stockholm. Inspirație și poveste de la muzeul Fotografjska.

9 martie. Ne trezim în jur de 6 dimineața, surprinzând următorul view de la fereastra din cameră:

Puțin mai târziu ne bucurăm de un mic dejun bogat, unde, din ce am observat, au multe produse organice, bio. Interesant.

În jur de 10 ne îndreptăm către Sodermalm, o insulă/cartier renumit ca fiind mai hipsteresc, cu multe magazine vintage, și produse de artă, design.

În Sodermalm se află muzeul Fotografjska, pe care da, l-am pus pe Bucket list-ul călătoriei, muzeu care este recunoscut ca fiind un punct important de meeting pentru artiști internaționali. M-am lăsat purtată de expozițiile muzeului.

Am fost în mod special impresionată de expozițiile Anjei Niemi “The Woman Who Never Existed”: “In Character” și “She could have been a cowboy”. Mă gândesc chiar să dezvolt câteva articole pe tema acestor 2 expoziții, pentru că povestea și ideea din spate este impresionantă.

În “In Character”, se pune accentul pe efemeritatea vieții și singurătatea prezentată din perspectiva frumuseții și naturaleții.

Artista are dislexie, iar fotografia este modul prin care reușește să se exprime și prin care transmite povești și mesaje.

În fotografia ei din “In Character”, personajul, singur, adesea este expus în câteva secvențe, de la prima în care exprimă un personaj care este prezent cu totul, viu, până la ultima secvență în care personajul dispare, în urmă rămânând doar camera și ușa închisă. Mi-a dat exact senzația aceea că aș citi o poveste și un personaj apare, ne atașăm de el, dă impresia că nu ne vom mai desprinde, iar apoi închidem cartea și da, dispare, însă ne rămâne memorabil. Expoziția vine cu un mesaj profund și este un subiect de reflecție.

În “She could have been a cowboy” era expusă ideea că noi nu putem deveni orice ne dorim în această viață, însă avem opțiunea să ne imaginăm, să visăm la ceea ce ne dorim să fim, exprimând ceea ce ne dorim prin artă sau într-un mod specific nouă, și să ne asumăm ceea ce ne dorim să fim, dar și cine suntem prin ceea ce putem fi.

Poza de mai jos este preluată, deoarece nu am reușit să o surprind în fotografii proprii, eu sau George(probleme tehnice cu camera, să zicem), așa că am luat-o de pe siteul: https://www.creativeboom.com/inspiration/anja-niemis-photography-series-she-could-have-been-a-cowboy-explores-femininity/

Fotografjska, din perspectiva mea, este muzeu de vizitat dacă ești pasionat de fotografie, artă, poezie, pentru când ajungi în Stockholm. Recomand cu drag acest loc.

Te las să fii inspirat de concepte, să iei un pic pauză la reflecție, și revin curând cu mai multe idei despre Stockholm.

adauga raspuns