Cris la Scris

Ziua 2. Jurnal de Stockholm. Ce am mai vizitat.

Așa cum spuneam în articolul anterior, am fost impresionată de primul muzeu vizitat în Stockholm, Fotografjska, și-l recomand cu drag oricui vizitează Stockholm și e pasionat de fotografie, artă. Pe lângă faptul că expozițiile ascund mesaje care te mișcă, îți dau fiori, atmosfera din cadrul fiecărei expoziții  integrează profund sensul fotografiilor. Modul în care este luminată camera expoziției și modul cum se așterne lumina peste fotografii, plus alte detalii, se observă a fi bine puse la punct și gândite atent.

După ce am vizitat muzeul de fotografie, ne-am îndreptat către muzeul Nobel.

Între timp ne-am enervat pentru că ni se descărcase bateria de la camera foto, și enervat era mai ales George, pentru că da, eu nu mai găsisem încărcătorul cu o zi înainte să plecăm, și, m-am bazat că poate, poate, merge să încărcăm cu USB-ul de la camera foto. Vestea proastă: USB-ul ăla nu încărca.

Am mers și ne-am cumpărat un încărcător de acolo. Cât ne-a costat, nu întrebați… auch… dar învățare de minte, ce să spun… mai ales pachetul de “nervișori” pe mine ai lui George…

Experiența de la Muzeul Nobel a fost și ea cu totul aparte, faină, fiind un muzeu tech-y, dar și cu un ghid foarte interactiv și pasionat de ceea ce prezintă.

Muzeul Nobel reflectă povestea din spatele Premiilor Nobel, cui au fost înmânate aceste premii de-a lungul timpului, cum se desfășoară predarea lor, și are o secțiune care cuprinde câte un obiect simbolic personal, pe care fiecare persoană premiată l-a oferit muzeului. #thrills

Te surprind fiorii, hihii… așa căă… e un must to visit.

Nordiska Museum a fost următorul punct de vizită. Adjectivul care descrie feelingul și experiența pe care mi-a oferit-o acest muzeu este: “FASCINANT”.

Și da… cu Majuscule… neîntâmplător.

Acest muzeu reflecta istoricul stilului de viață suedez, de la design interior, design vestimentar, design de bijuterii, etc, la designul unui stil de viață în sine, transpus într-o formă tare atractivă.

Ce este atât de fascinant despre cultura suedeză, este că ei, încă din timpuri, erau iubitori ai gusturilor fine, detaliilor, designului și stilului.

În muzeu, era de exemplu expusă o masă cu “bucate”, care era aranjată într-un mod stilat și cu totul neîntâmplător. Descrierea din dreptul mesei amenajate m-a făcut să înțeleg că detaliul este important pentru ei, și că acordă o atenție deosebită legăturii dintre cromatica și designul tacâmurilor raportată la cromatica și designul mâncării, ținându-se cont, desigur, și de stilul amenajării acestora pe masă… ceea ce pentru mine este: “WOW!”. M-a frapat tare mult acest aspect.

Concluzia experienței de la Muzeul Nordiska pentru mine, raportată la ceea ce observam pe străzile Stockholm-ului, a fost că suedezii au un istoric al stilului, pe care îl aplică în viața de zi cu zi, îl au în sânge, cum s-ar zice.

M-am îndrăgostit iremediabil de acest loc. Și da, merită vizitat de mai multe ori, cel puțin din perspectiva mea, însetată de inspirație.

Pe seară, am ales să ne răsfățăm, așa că am găsit un loc fain, numit B.A.R., la mică distanță de Nordiska Museum, unde am savurat bunătăți marine suedeze.

adauga raspuns