Cris la Scris
Processed with VSCO with g4 preset

Despre antreprenoriat, iz de Londra și alte inspirații cu Violeta Drăgoi – part I

2EB26A20-86D0-402E-9F5C-22E148951CAAVioleta este pasionată de publicitate și graphic design. Are 26 de ani și are deja un business propriu.

Cu îndrăzneală, într-un moment critic din viața ei, care cerea o schimbare și o direcționare mai profundă către ea însăși, s-a mutat în Londra.

Doar ce încheiase studiile în publicitate la Universitatea I. Cuza din Iași, și a luat hotărârea de a avea un business propriu, în paralel cu jobul în publicitate din Londra.

Am descoperit-o de curând pe Violeta, m-a inspirat, și mi-am dorit să aduc mai multă culoare pe blog cu oameni faini, despre care să citiți cu tot dragul, așa că fără a spune mai multe, vă recomand să citiți următorul interviu. Conectare faină!

1. Cum arată dimineața ideală pentru tine?

E plină de lumină. Dimineața ideală intră printr-un set de geamuri înalte care dau către grădina mea. Graba strică treaba și totodată și dimineața ideală, prin urmare nu trebuie să fiu nicăieri decât în grădina aceea.

În tot peisajul descris anterior, multe minți ar percepe o cafea însă am renunțat la ea de multă vreme așa că port cu mine apă, căci e bună oricând. Am renunțat la a-mi mai verifica telefonul de asemenea. Prin urmare în dimineața ideală e liniște.

Dacă nu trebuie să o întind nicăieri, trag un duș și probabil citesc ultimile știri din advertising. Nu în ultimul rând, mânânc ceva pentru că nu funcționez fără mâncare dimineața.

2. Dacă ai fi un puzzle în completare, ce piese ai descoperit despre tine?

Probabil voi fi mereu un puzzle în completare, însă de fiecare dată când încerc să îl continui aflu ceva nou. În ultima perioadă am aflat că una dintre trăsăturile puternice ale mele este inteligența socială.

Mereu am avut capacitatea de a citi oamenii si de a empatiza cu ei, fără a schimba prea multe cuvinte. Pe lângă asta, descopăr pasiune, ambiție și curiozitate, ele sunt susținute de iubirea penrtru frumos.

Am descoperit că știu să prioritizez oameni și activități în viața mea, iar asta a venit cu un anumit preț pe care l-am îmbrățișat.

Adaug piese în fiecare zi, depinde ce oameni întâlnesc sau ce lucruri citesc.

Processed with VSCO with g4 preset

3. Ce înseamnă design-ul în stilul tău de viață?

Eu trăiesc și iubesc cu ochii.

Îmi este foarte greu să împart minimalismul, care este unul dintre principiile mele de viață cu faptul că mereu voi fi atrasă de tot felul de forme și culori pe care aș vrea să le am… De la modul în care îmi aranjez casa, biroul până la modul cum mă îmbrac, locurile în care îmi place să mă duc, toate astea sunt alese cu ochii.

Toate astea se îmbină cu trăsătura pe care o menționam anterior: iubirea de frumos. Frumosul meu nu este și frumosul altcuiva, însă asta ne face unici.

Prin formele și culorile pe care le adopt în viața mea, am reușit să dezvolt o entitate umblătoare, purtătoare de galben.

Îmi este foarte greu să creez lucruri care nu au culori, iar atunci când lucrez la un proiect care nu îmi încântă sufletul, mereu voi face ceva pe lângă care să completeze ceea ce lipsește.

Prin urmare, design-ul în stilul meu de viața înseamnă culoare și a îndrăzni.

4. Cum ți-ai descrie stilul de viață?

Experiență și explorare. Mă plictisesc destul de repede de tot ceea ce crează rutină.

Sunt însetată de oameni și activități care să mă înspire.

E un stil de viață cumpătat, însă sunt o persoană destul de activă. Statul în casă nu mă descrie, deși am învățat să pun stop și să îmi las mintea și corpul să respire.

9C366B0F-D600-4437-8ACA-29FD46D5E16C.jpeg

5. Cum este experiența de antreprenor ca femeie?

Nu mă numesc antreprenor încă. Mereu am avut un job full time și un side hustle care să mă țină în viață.

Încă sunt un pion al sistemului, ceea ce nu mă face decât să împing proiectul antreprenorial și mai mult.

În locul în care sunt, percepțiile sunt destul de open-minded, iar faptul că ești femeie probabil va rezulta doar la un venit diferit, însă probabilitatea de a face ceva, depinde numai de tine.

Psihologic vorbind, bărbații au o frică de femei.

Au frică de faptul că pot face atât de multe lucruri în același timp, de faptul că determinarea unei femei este diferită de a lor. De aceea ei mereu vor pune o femeie la colț sau vor încerca să o îngrădească.

Nu contează cât de mult s-au schimbat lucrurile, din punct de vedere social, diferența între bărbați și femei încă există. Asta nu înseamnă că o femeie nu va reuși. Avem atâtea exemple.

6. Care este why-ul din business-ul tău? Cum se conectează cu povestea ta personală?

În copilăria mea, nu am avut o casă foarte frumoasă. Blocul în care trăiam era un clasic bloc comunist. Totul era gri și afumat.

Am avut o înclinație către desen și tot felul de arte, încât am vopsit și scara blocului în culori.

Mi-am dorit să fac ceva care mai departe să ajute și pe alții să comunice ceea ce fac. M-am specializat pe graphic design inițial însă am plutit mereu în lumea advertising-ului, ceea ce va face ca business-ul meu să se îndrepte mai mult către partea de direcție creativă și concept.

7. Care a fast cel mai vulnerabil moment din experința de antreprenor?

Momentul în care am decis să schimb peisajul din care făceam parte. Acela a fost momentul în care am spus: “this is it!” Mă duc către o provocare ce o să mă lanseze la următorul nivel sau rămân unde sunt și încerc să îmi întind rădăcinile.

Am fost condamnată mult, pentru faptul că am decis să părăsesc țara, însă nu este despre păreri, este despre ceea ce am simțit să fac – mereu am acționat după instinct.

Vulnerabilitatea mă motivează, atunci când mă simt în pericol, dezamăgită sau fără speranță, îmi doresc să mă ridic și mai drept, să încerc să îmi dovedesc că tot ceea ceea ce precepem ca a fi vulnerabil, de fapt adaugă o cărămidă la scopul initial.

8. Cum e să ai job și side hustle? Cum te ții motivată?

E un mix de supraviețuire și de trai. Facultatea mi-a oferit posibilitatea de a jongla mai multe lucruri în același timp. Am fost parte dintr-o organizație care a pus bazele profesionale a ceea ce sunt astăzi, mergeam la facultate și aveam și un job part-time.

Aveam energie extraordinară, toată lumea știa că mă vor putea găsi online la ora 3 noaptea pentru că făceam ceva. Situația s-a schimbat puțin, Londra nu e blândă cu side-hustlerii.

Lucrurile care mă țin în viață, energică și motivată sunt: side-hustle-ul, mâncarea bună și călătoriile.

9. Ce nu prea îți spune nimeni despre antreprenoriat?

Sunt foarte multe lucruri pe care oamenii le spun despre antreprenoriat, depinde ce cauți să afli.

Ce îți pot spune eu, ca persoană care nu am avut susținere din partea nimănui este că antreprenoriatul se începe ca side-hustle în primă fază.

Pentru că ai nevoie să hrănești proiectul… iar hrana pentru proiectul meu a cerut bani și timp. Nimeni nu îți spune că atunci când ai lansat prima ta colaborare, înseamnă că vei fi și plătit.

Mulți spun însă, că totul depinde de tine…. că nimănui nu îi va păsa de ceea ce faci decât tu însuți. Iubește proiectul acela și dă-i viață puțin câte puțin.

10. Dar despre a-ți urma pasiunea?

Pasiunea o poți urma numai dacă ai găsit-o. Dacă încă umbli în căutarea ei, oscilezi între domenii și nu știi pe ce drum să o apuci, e timpul să îți stabilești un obiectiv.

Avem tendința să căutam formule prestabilite în a face ceva, însă nimeni nu vorbește de procesul de căutare, căci acesta este cel mai important. După ce ti-ai găsit pasiunea, poți aplica un plan de bătaie.

După aceea, fă tot ceea ce e posibil să atingi scopul respectiv nu numai să îți urmezi pasiunea.

11. Ce tips ți-ai da ție la 20 de ani cu experiența de acum?

Dragă Violeta, nu mai fi atât de nervoasă. Pe sistem, pe părinții tăi, pe oamenii care nu își doresc mai mult, pe cei care nu au aceleași valori ca și tine. Învață să iubești, să nu judeci, să îți dorești să ajuți și să înțelegi.

Nu te mai împinge atât de mult, nu mai lucra până târziu, nu încerca să faci pe toată lumea fericită, învață că totul are o limită, că al tău corp este sensibil, că fericirea tuturor nu depinde de tine, ci de ei. Fii mai curioasă și mai înțeleaptă.

Probabil că dacă acum aș avea 30 de ani nu aș mai fi dat același sfat, pentru că am ajuns o persoană bună, ca urmare a tot ceea ce am făcut și cum am reacționat.

12. Ce înseamnă pentru tine o viață trăită bine?

A avea o viață bună, din punctul meu de vedere, se reflectă în puterea unui om de a contribui la umanitate. Atâta timp cât acțiunile tale de zi cu zi, ajută omenirea, mai mult decât o distruge – mi se pare că acela este scopul final.

Viața este un mix de zile bune și rele, așa cum e lumina cu intunericul, negativitatea și pozitivitatea, oamenii buni și oamenii răi. Fără o parte, nu am putea aprecia cealaltă parte.

Aș descrie-o ca fiind un carusel manevrat de propria-ți persoană, tu trebuie să îl împingi către vârf, ca să ajungi la următorul pisc care e și mai înalt trebuie să treci prin curba de jos, câteodată îți sar și roțile și prietenii tăi s-au plictisit de parcul ăla de distracții, așa că ești numai tu. Ai grijă să trăiești bine!

A73368CC-9377-4014-B203-6631487401F9.jpeg

13. Care este cea mai mare teamă cu care ai plecat la drum în business-ul tău? Cu toate astea ai mers mai departe și el există.

Cred că aici e puțină retorică!

Teama vine cu ieșirea din zona de comfort. Nu am fost niciodată genul de persoană care să fit in. Mă sufocă gândul. Iar un business separat, mi-a dat ocazia să respir. Teama totodată te motivează. Însă merg pe premisa că mai degrabă încerc, decât să rămân cu întrebarea: ce ar fi fost daca?!

14. Cereprezintă stilul pentru tine?

E o identitate umblătoare. Așa ne punem amprenta în mulțime. E ca și cum cineva ți-ar pune o ștampilă unică de identificare.

Spre exemplu, am o pasiune pentru mâini și culori – și mă trezesc deseori că oamenii mă cataloghează ca fiind fata colorată sau fata cu mâinile.

E foarte bine să urmărești firul ăsta, pentru că poți dezvolta business-ul de care vorbeam anterior, pe baza acestor lucruri.

Ca și stil vestimentar, pentru mine este o formă de rebeliune împotriva tiparelor cu care mă întâlnesc deseori.

Spre exemplu, la serviciu sunt înconjurată de blugi și bluze negre, mie imi place să trântesc vreo trei culori pe mine, pentru că viața e prea scurtă să fie trăită în alb și negru.

15. Cum ai descrie spațiul care locuiești?

Oh. Ăsta e paradisul meu. E plin de oglinzi, print-uri și dreamcatcher-uri.

Aici se încheie prima parte a interviului cu Violeta. Mai multă inspirație și recomandări te așteaptă în articolul următor!

adauga raspuns