Cris la Scris

Conversații cu Andreea Chiuaru despre cărți și esențe în stil de viață

Andreea Chiuaru devorează cărți și surprinde esențe din viață.
Este visătoarea cu aer pragmatic. Femeia iz de poezie cu picioarele pe pământ. Are farmec de păpădie și un aer witty.

Trăiește simplu, conștient și frumos.

M-a inspirat pasiunea ei pentru cărți și scris, dar și hotărârea cu care își clădește stilul de viață și fericirea, așa că am decis să v-o dezvălui prin următoarea conversație.

 • Cum arată dimineața ideală pentru tine?

Musai dimineață liberă sau de weekend. Să știu că am în față o zi în care nu am mare lucru de făcut. Să fie răcoare, să am o cafea bună (musai cappucino, fără zahăr) și să pot să citesc câteva pagini (mbine, ore, recunosc). Încerc să-mi fac cât mai des astfel de dimineți ideale, în care să nu mă trezesc cu nasul în telefon și să stau în balcon (acolo e colțul meu de citit), să mă bucur în tihnă de timp pentru mine.

 • Ce înseamnă cărțile pentru tine?

Cărțile sunt prietenii și mentorii mei, în egală măsură. Aleg o carte atunci când, după o zi plină, vreau să mă relaxez. Dar tot cărți aleg și în diminețile în care mă trezesc cu super multă poftă de a afla ceva nou. Am învățat enorm din cărți și aici nu mă refer doar la non-ficțiune sau la cărțile de specialitate. Cred că și pasiunea pentru scris tot cărților le-o datorez. Mai nou, datorită târgului de carte pe care îl organizez, le datorez cărților și o mână de oameni pe care-i văd în offline o dată pe lună și alături de care aș sta la povești cu orele.

 • Cum se conectează filosofia ta de viață cu pasiunea pentru cărți?

Cum ziceam, cărțile fac parte din viața mea de zi cu zi. Le găsesc loc în viața mea de câte ori pot. A fost o vreme (pe la început de facultate, eu am terminat Jurnalismul) când mi se părea că toată pasiunea mea pentru lectură mă va împiedica să cunosc și alți oameni, că voi sfârși ca un șoricel de bibliotecă, în spatele unui birou. Dar câțiva ani mai târziu mi-am dat seama că eu căutam prietenia oamenilor nepotriviți. Cărțile m-au salvat când m-am simțit singură.

 • Cu ce imagini, trăiri și oameni asociezi cărțile? Ce tip de experiențe îți oferă în gând doar ideea de cărți?

Relaxare, cunoaștere, conexiune. Dimineți răcoroase în care îți iei timp doar pentru tine și citești în voie. Cărți mai greu de parcurs, dar pe care îți vine să le sorbi și le ești recunoscător pentru cât de multe îți oferă. Discuții lungi cu alți cititori, despre cărți și despre viață.

 • E faină conexiunea de cărți și scris materializată pe blogul tău. Cum simți că te ajută cărțile la scris?

Am avut de mică pasiunea asta pentru scris. Cred că a venit chiar înainte de pasiunea pentru citit. Pe la 7-8 ani țineam jurnale în care scriam întâmplări de prin vacanțele prin România cu ai mei. Cred că înainte să iubesc cărțile ca obiecte, am iubit poveștile. Eram genul de copil curios care stătea și își asculta bunicii povestind întâmplări din copilăria părinților, a unchilor, a verilor mai mari și chiar din tinerețea și copilăria lor. Uneori le ascultam, alteori le scriam. Astăzi cărțile îmi dau, cel mai adesea, subiecte de discuție pe blog. Îmi place ca, atunci când citesc non-ficțiune, să împânzesc cartea cu notițe și să scriu apoi despre ideile de carte, dar în interpretarea mea. Mi se pare fascinant că doi oameni citesc aceeași carte și rămân poate cu lucruri diferite, pentru că în cărți găsești mereu ceea ce ai tu nevoie în acel moment.

 • Cum te-au modelat cărțile? Dar scrisul?

M-au făcut o persoană curioasă, dornică de povești. Pentru că am fost un copil timid care a avut ghinionul să fie înconjurat de persoane care puneau prea puțin preț pe citit (mă refer atât la familie, cât și la colegii de școală), cărțile m-au determinat prima dată să-mi deschid un blog. E drept, inițial eu am scris despre relații, însă chiar și pe atunci cred că felul în care scriam a fost modelat de faptul că citeam foarte mult, cam o carte la 2-3 zile. 

 • 3 tips de scris bine pe care le-ai recomanda.

Citiți mult și divers. Citiți cărți lăudate și premiate, dar și literatură contemporană. Scrieți în fiecare zi ceva, orice.  Eu cred că scrisul e ca un mușchi, se antrenează zi de zi. N-ar strica și un curs de creative writing. Eu le-am urmat pe cele de la Calea Victoriei, în facultate, și m-au ajutat mult, mi-au deschis o nouă perspectivă.

 • Ce te entuziasmează cel mai tare cu privire la o carte nouă? 

Chiar noutatea :). Dacă e o carte de ficțiune, atunci entuziasmul vine din faptul că știu că mă voi afunda într-o nouă lume. Dacă e non-ficțiune (pe care o aleg întotdeauna după ce mă informez mult), entuziasmul vine puțin și din faptul că știu despre ce voi citi, dar abia aștept să aflu perspectiva autorului respectiv.

 • Cam ce buget aloci lunar pentru cărți?

N-ai crede, dar nu aloc așa mulți bani pentru cărți. Asta se întâmplă pentru că, de-a lungul anilor, am tot încheiat parteneriate cu edituri și librării care îmi trimit lunar sau o dată la câteva luni cam ce aș vrea să citesc. Cumpăr mai mult cam de trei ori pe an: la Bookfest, la Gaudeamus și de Black Friday. În primele două cazuri, îmi cumpăr noutăți de care sunt foarte nerăbdătoare (nu că le-aș citi chiar imediat). De Black Friday îmi cumpăr cărți în engleză (pentru că nu sunt mereu reduse). Ca să-ți zic și o cifră cam 200 de lei pentru fiecare dintre ocaziile descrise. La asta se mai adaugă, în timpul anului, zilele în care mai prind câte o promoție și parcă l-aș lăsa-o să treacă și vizite ocazionale prin anticariat, dar oricum ar fi, nu sar de 100 de lei/lună (media cred că e undeva pe la 50 de lei). În orice caz, și dacă m-aș opri cu totul din cumpărat și aș renunța și la parteneriatele pe care le am tot aș avea ce să citesc doi ani de acum înainte.

 • Dacă ar fi să ai 3 piloni după care îți ghidezi viața, care sunt aceia?

Timp pentru mine și cei dragi, respect oferit și primit înapoi, armonie cu alegerile pe care le fac. În viața profesională, am fost și sunt foarte categorică în privința timpului personal. Nu sunt deloc workaholic, prefer să fiu mai productivă, însă să termin întotdeaua ce am de făcut când s-a terminat programul de lucru. În relațiile cu ceilalți, sunt destul de categorică cu timpul pentru mine. Deși am câțiva oameni dragi pentru care aș face orice, am momente în care știu că vreau să fac lucruri pentru mine și atunci anulez orice alte planuri. Respectul se aplică atât în viața profesională, cât și în relațiile interpersonale. E foarte important pentru mine să știu că îmi sunt respectate alegerile pentru că ofer și eu ceea ce primesc. La armonie m-am referit în ideea în care pentru mine contează foarte mult ca atunci când aleg ceva (o oportunitate profesională, să am încep o relație de prietenie cu cineva etc.) să fie în acord cu valorile mele, să nu simt că ofer ceva și nu primesc înapoi la fel de mult.

 • Care sunt tipul de oameni pe care îi admiri?

Nu știu cum fac, dar mereu îmi găsesc doar femei pe care să le admir. Îmi plac femeile care au reușit să-și facă un business pornind de la o pasiune. Îmi plac femeile care au comunități mari în spate. Îmi plac femeile care au încredere în ele. „Când o să fiu mare” vreau să fiu ca ele.

 • Ce înseamnă a trăi bine?

A alege întotdeauna în armonie cu tine.

 • Ce anume urmărești în firul poveștilor? Cu ce îți dorești să rămâi în timpul sau în urma unei lecturi?

Acum câțiva ani nu eram foarte atentă la cum e scrisă o carte. Mă interesa dacă avea o poveste bună și dacă mă regăseam eu în ea. Acum pun mare preț pe scriitură. Însă un rol decisiv îl are și cât de mult mă identific cu personajele. E motivul pentru care nu pot citi nici cărți super ușurele (romance, chick-lit, cărți pentru adolescenți), nici cărți foarte grele, care abordează probleme sociale sau politice, au nevoie de o cunoaștere a istoriei ca să le înțelegi etc. (am tot fugit de clasicii moderni din perioada asta, dar și de câțiva clasici).

 • 10 cărți pe care le recomanzi cititorilor Cris la Scris.

Nu prea știu ce cititori ai tu, dar o să recomand câteva cărți mi-au plăcut, din lecturi recente și nu numai. Tocmai de aceea voi recomanda atât ficțiune, cât și non-ficțiune.

„Iubește și fii iubit(ă) de Domnica Petrovai – pentru oricine vrea o relație sănătoasă de cuplu

„Privind înăuntru” de Petronela Rotar – pentru a înțelege cât de necesară e terapia ca să fim bine cu noi înșine

„Sapiens” de Y. N. Harari – pentru că avem nevoie să știm de unde am plecat

„Prietena mea genială” de Elena Ferrante – genul de carte ca un serial pe care îl vezi în câteva zile pentru că nu te poți opri 

„O viață măruntă” de Hanya Yanighara – e cea mai bună carte de ficțiune citită de mine în 2018

„Irezistibil. Dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei” de Adam Alter – ca să înțelegem mai bine cum ne controlează uneori viața tehnologia

„Atomic Habits” de James Clear – pentru oricine vrea rețeta după care să se ghideze în formarea de obiceiuri bune

„Esențialismul” de Greg McKeown – e filosofia de viață spre care tind eu, aceea că ar trebui să ne limităm la mai puțin ca să fim mai fericiți

„Învățare” de Tara Westover – e genul de volum de memorii pe care trebuie să-l citească fiecare dintre noi

„Un bărbat pe nume Ove” – doar ca să recomand și o carte bună de vacanță sau de weekend, m-a cam luat valul și am povestit doar despre cărți de non-ficțiune 🙂

adauga raspuns